Pe scurt, un freelancer este o persoană care lucrează independent indiferent de mediu (online şi offline). Pe româneşte, un freelancer este propriul lui şef.

El decide când să lucreze, cât se lucreze, cum să lucreze iar banii vin în funcţie de timpul acordat activităţii.

Majoritatea freelancerilor din România lucrează pe design, copywriting, web, SEO consultanţă marketing si business însă, sunt şi mulţi care oferă servicii şi de offline.

În continuare îţi prezint cele mai importante avantaje şi dezavantaje ale unui freelancer şi site-uri de unde îţi poţi găsi clienţi pe diferite domenii.

Avantaje şi Dezavantaje Freelancer

Un Freelancer are multe avantaje dar în acelaşi timp are şi multe dezavantaje.

Printre avantaje putem menţiona:

  • Banii. Banii sunt un avantaj deoarece cu cât munceşti mai mult cu atât câştigi mai mult, iar salariul pe o lună poate depăşi orice alt salariu ca angajat. Profitul pe care-l faci nu trebuie să-l împarţi cu nimeni. Profitul este salariul tău.
  • Disponibilitatea. Poţi lucra când doreşti tu, cât doreşti tu şi unde doreşti tu. Nimeni nu o să te pună la muncă. Dacă eşti o persoană mai leneşă s-ar putea să ai probleme. Recomandarea mea e să-ţi faci un program fix în care să lucrezi. Acesta te va face să fii mai organizat şi mai productiv.
  • Propriul tău şef. Nu o să mai fie nimeni care să te pună la muncă şi care să te enerveze. Cel mai probabil o să te pună la muncă clienţii :).

Dezavantajele unui freelancer sunt:

  • Banii. Tot banii pot fi şi un dezavantaj. Venitul poate varia de o lună la alta. Într-o lună poţi câştiga foarte mult şi în altă lună să nu câştigi deloc. Asta depinde de tine.
  • Vânzări. Un domeniul pe care trebuie să-l înveţi la perfecţie. Trebuie să te ocupi constant atât să aduci clienţi noi cât şi să-i mulţumeşti pe cei actuali. O să fii mereu în cautare de clienţi, iar asta pentru o persoană care nu are calităţi de comunicare foarte bune este un dezavantaj.
  • 12 Site-uri de unde poti Castiga Bani ca Freelancer

    Site-uri pentru freelanceri

    1. liberprofi.ro

    liberprofi.ro, numită şi „Platforma tuturor freelancerilor din România”, deţine peste 4300 de freelanceri care au ca rol să te ajute să-ţi dezvolţi proiectele în mediul online.

    Tot ce trebuie să faci este să-ţi creezi un profil, să-ţi adaugi propriul portofoliu şi să aplici la proiecte.

    Contul este 100% gratuit şi poţi aplica la oricâte proiecte posibile.

    Nu există comisioane ascunse pentru freelanceri.

    Platforma taxează clienţii, nu freelancerii, ceea ce este foarte corect din punctul meu de vedere. Taxa reprezintă un filtru asupra clienţilor pentru a evita numărul mare de proiecte şi rata mică de reuşită a acestora.

    Dacă eşti freelancer, îţi poţi face un cont gratuit aici liberprofi.ro.

    2. Congrazie.ro

    Congrazie.ro, numită şi comunitatea freelancerilor din România, este una dintre cele mai utile platforme de joburi de freelancing din România. Găseşti joburi din diferite domenii precum: marketing online, content writing, web, etc.

    Accesul la platformă este 100% gratuit.

    Congrazie.ro

    3. Freelancer.com

    Este una dintre cele mai mari platforma de freelancing online. Până în prezent au fost postate peste 4 milion de joburi pentru freelanceri şi sunt înscrişi peste 7 milioane de freelanceri.

    Cele mai populare skiluri pe care le deţin freelancerii înscrişi sunt: PHP, grafic design, websit design, MySQL şi content writing.

    Onorariul poate varia în funcţie de tipul serviciului de la 3 euro până la câteva sute de euro. Banii îi primeşti prin PayPal.

    freelancer

    4. Elance.com

    Este cea mai mare platformă de freelanceri la nivel mondial. Salariul mediu pe care îl poate câştiga un freelancer este de 15 dolari/oră, iar cele mai multe colaborări care le-au avut freelancerii români s-au realizat cu ţările SUA, Australia, Anglia şi Canada.

    Cele mai multe proiecte care s-au realizat pe elance.com au fost pe domenii precum: IT, Design, copywriting şi multimedia.

    Sfaturi care te vor ajuta să te lansezi pe Elance găseşti AICI.

    elance

    5. Crowdsprings.com

    Special pentru Designeri. Este un site în care freelancerii intră în competiţie între ei realizând mai multe variante de materiale, iar cumpărătorul alege variante care îi place cel mai mult.

    Dacă ai timp foarte mult şi eşti ai o fire spontană, acest site te va ajuta să câştigi bani şi să-ţi creşti calitatea serviciului tău.

    crowdSPRING

    6. Fiverr.com

    Fiverr.com este versiunea străină a site-ului microjoburi.ro. Aici găseşti o serie mai variată de servicii online şi offline, dezavantajul apare la români deoarece poţi doar la cele care ţin de mediul online.

    Onorariul unui freelancer pe acest site este de doar 5$, echivalentul a 16-17 lei.

    fiverr

    7.  Constant-content.com, articlesale.com

    Speciale pentru copywriteri care îşi caută joburi. Onorariul unui copywriter poate varia în funcţie de numărul de cuvinte şi de experienţă, şi se află între 3 şi 100 de euro/articol.

    Custom Website Content

    8. upwork.om

    Platformă asemănătoare cu Freelancer.com şi Elance.com. Proiectele la care poţi aplica fac parte din următoarele categorii: logo design, wordpress, website development, mobile applications, SEO şi Content writing.

    Upwork

    9. Freelancers.net

    Una dintre cele mai vechi platforme pentru freelanceri. Platforma este destinată Regatului Unit însă, freelancerii pot fi din întreaga lume.

    Platforma face conexiunea între companiile engleze şi freelancerii străini.

    Freelancers.net

    10. Guru.com

    Este ultimul site pe care vi-l recomand. Este o platformă gratuită atât pentru freelanceri cât şi pentru companii.

    Un punct tare al acestei platforme este siguranţa plăţii pentru freelanceri. Până în prezent este platforma cu cele mai mici  şanse de eşef când vine vorba de plata freelancerului.

    guru

    Ulterior Adăugate din recomandări

    11. Freelancerit.ro

    Freelancerit.ro- Esti prima platformă pentru feelancerii români. Este  o platformă la început de drum, dar care cred că ar avea mare succes pe viitor.

    Este foarte asemănătoare cu freelancer.com. Pe lângă freelanceri, sunt invitate şi companiile de IT/Marketing să-şi facă cont pe această platformă.

    Preţurile sunt diferite în funcţie de pachete, proiecte şi aşa mai departe.

    FreelancerIt

    12. Prestez.ro

    O altă platformă de microjoburi în România. Foarte interesant la această platformă este că se adresează serviciilor care nu au legătură cu mediul online.

    Merită să o analizezi şi tu dacă nu oferi servicii online.

    prestez.ro